DIGG - Myndigheten för digital förvaltning

En webbplats om e-legitimation, e-underskrift och din säkerhet.

  • Start /
  • Utländska e-legitimationer i Sverige

Utländska e-legitimationer i Sverige

Senast ändrad: 2020-07-27

Enklare kontakter över landsgränserna

Från den 29 september 2018 är det möjligt att logga in med vissa utländska e-legitimationer i offentliga svenska e-tjänster och i en del privata tjänster som kräver e-legitimation. Det är EU‑förordningen eIDAS som gör det möjligt.

Tanken med eIDAS-förordningen är att det ska bli enklare att använda sin e-legitimation för att utföra ärenden i andra EU‑länders e-tjänster. Behovet har ökat eftersom vi alltmer bor, arbetar, studerar och driver företag över våra landsgränser.

Se filmen om vad eIDAS innebärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nu är flera europeiska e‑legitimationer tillåtna i svenska myndigheters e‑tjänster

Du startar exempelvis en e-tjänst på Pensionsmyndighetens webbplats. Du väljer ”Foreign eID” och kommer då in på en inloggningssida där din utländska e-legitimation finns listad, förutsatt att den är anmäld enligt den nya EU-förordningen. Där legitimerar du dig och blir inloggad hos Pensionsmyndigheten.

Se vilka länder som idag har e-legitimationer som är tillåtna att logga in med i svenska offentliga e-tjänsterlänk till annan webbplats.

Det är landet där e-legitimationen är utfärdad som bestämmer om den ska vara tillgänglig utomlands. Än så länge har inga svenska e-legitimationer anmälts för att användas i andra länders e-tjänster.